Τετάρτη 24 Αυγούστου 2022

Ομιλία για την 25η Μαρτίου 1821


Για να κατεβάσετε το κείμενο της ομιλίας σε μορφή WORD πατήστε 
εδώ

Ομιλία για την 25η Μαρτίου 1821

 

Κ. Διευθυντή

Αγαπητοί συνάδελφοι

Κυρίες και κύριοι

Aγαπητά μας παιδιά

Η 25η Μαρτίου είναι μέρα διπλής χαράς για τον χριστιανικό ελληνισμό. Είναι η μέρα που τιμούμε δύο τις δύο από τις τρεις  μητέρες μας.

Η πρώτη μας μάνα είναι η Παναγιά, η μάνα όλων των ανθρώπων, Χριστιανών και μη. Είναι η μάνα που μας προστατεύει, που μας δίνει κουράγιο, δύναμη, ελπίδα! Είναι η Παρθένος, η γυναίκα που έφερε στον κόσμο μας τον Χριστό μας, τον Σωτήρα και λυτρωτή μας.

Στις 25 Μαρτίου, ημέρα του Ευαγγελισμού, όπως τη λέμε,  ένας αγνός και λαμπρός Άγγελος, σταλμένος από τον ίδιο το Θεό, ανακοίνωσε στην Παναγία την απόφαση του Κυρίου μας να φέρει στον κόσμο τον Υιό του.

Η Γέννηση του Χριστού είχε ένα και μοναδικό στόχο: να μας δείξει μέσα από τη Ζωή του και τα λόγια του τον τρόπο που πρέπει να ζούμε, να μας θυμίσει τον βασικότερο λόγο της δημιουργίας μας : την προσφορά της ΑΓΑΠΗΣ.

Ο ερχομός του Χριστού στη Γη έδωσε στους ανθρώπους ένα πολύ σημαντικό προνόμιο : το προνόμιο να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία, να προσπαθήσουν και πάλι να γίνουν καλοί και ενάρετοι, να μάθουν να αγαπούν, να δικαιώσουν τις προσδοκίες του Θεού και να αποκτήσει και πάλι η ζωή τους νόημα και αξία.

Πέρα όμως από την αναγγελία του ερχομού του Χριστού στη Γη η 25η Μαρτίου για μας τους Έλληνες έχει μια ακόμα εξίσου ιερή συμβολική σημασία.

Εκτός από την Παναγιά μας σήμερα γιορτάζει κι άλλη μία μάνα μας, η πατρίδα μας,  η Ελλάδα!

Είναι η μέρα που διάλεξε το έθνος μας να διαλύσει την τούρκικη σκλαβιά και να καταφέρει να ζήσει και πάλι ελεύθερο και περήφανο!

Στις 25 Μαρτίου 1821 οι Έλληνες οπλαρχηγοί ορκίζονται στο όνομα της Αγίας Τριάδας και της Ελλάδας να πολεμήσουν μέχρι τέλους και είτε να διώξουν τους Τούρκους, είτε να πεθάνουν στη μάχη δοξασμένοι!

Άλλες περιοχές λιγότερο, άλλες περισσότερο, κοντά 400 χρόνια σκλαβωμένοι ήμαστε στους Τούρκους. Δύσκολα χρόνια, απαίσια, όσο κι αν θέλουν σήμερα να μας πείσουν για το αντίθετο.

Κι επειδή τα βάσανα του έθνους μας είναι πολλά και διαχρονικά, δεν πρέπει στιγμή να ξεχνάμε τι υποφέραμε από τους Τούρκους (όχι μόνο εμείς οι Έλληνες αλλά και οι Σέρβοι, οι Αλβανοί, οι Βούλγαροι, οι Ρουμάνοι και όσοι άλλοι λαοί είχαν την αγαθή τύχη να γνωρίσουν την τούρκικη κατοχή) καλό θα ήταν να θυμηθούμε τι σημαίνει τούρκικη σκλαβιά… Σκλαβιά στους Τούρκους σημαίνει καθημερινός φόβος, ληστεία της περιουσίας μας, καταστροφή των εκκλησιών και αναγκαστικός εκμουσουλμανισμός, βιασμοί των γυναικών στα χαρέμια των πασάδων, δολοφονίες, απαγωγές και βίαιος εκτουρκισμός των παιδιών μας, αγραμματοσύνη, σκοταδισμός.

Όμως όλα αυτά τα χρόνια της σκλαβιάς η Ελλάδα δεν έπαψε να αγωνίζεται! Σε κάθε ευκαιρία οι Έλληνες επαναστατούσαν! Έφτιαξαν μύθους για να μη χάνουν ποτέ την ελπίδα τους, ξεσηκώνονταν ακόμα και όταν άκουγαν φήμες για τον ερχομό τάχα ξένης στρατιωτικής βοήθειας…. Βοηθούσαν κάθε ξένο κράτος το οποίο πολεμούσε τους Τούρκους. Βοηθούσαν όποιον τους έλεγε ότι είναι εχθρός των Τούρκων. Και κάθε φορά οι συνέπειες για εμάς ήταν οι ίδιες : η εγκατάλειψη από τους συμμάχους μας και οι μαζικές σφαγές των συμπατριωτών μας από τους Τούρκους.

Παρόλα αυτά οι Έλληνες συνέχισαν να αγωνίζονται με κάθε τρόπο. Όσοι μπορούσαν, σπούδαζαν τα παιδιά τους στο εξωτερικό, αποκτούσαν χρήματα και πολιτική δύναμη τόσο στον τόπο τους όσο και σε άλλες χώρες. Σπουδαίοι Έλληνες έμποροι, γιατροί, λόγιοι αλλά και στρατιωτικοί προσέφεραν τις υπηρεσίες τους σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες με στόχο αυτές να βοηθήσουν με τη σειρά τους τους Έλληνες έτσι ώστε να ανακτήσουν το πολυτιμότερο ανθρώπινο αγαθό : την ελευθερία! Ένα αγαθό που δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι εμείς πρώτοι προσφέραμε στους άλλους και ότι το υπερασπιστήκαμε ακόμα και όταν αυτό ήταν αντίθετο με το εθνικό μας συμφέρον.

Οι Έλληνες, πέρα από την ένοπλη αντίστασή τους, πολέμησαν τους βάρβαρους δυνάστες τους και μέσω του πολιτισμό τους. Έδωσαν στα παιδιά, στις επιχειρήσεις και στα καράβια τους αρχαιοελληνικά ονόματα για να μην ξεχνάνε τη σπουδαία καταγωγή τους. Όταν μπορούσαν, εκτύπωναν στο εξωτερικό έργα αρχαίων Ελλήνων και τα διάβαζαν σε μυστικές συγκεντρώσεις. Ακόμα και τα μικρά παιδιά βοήθησαν τον αγώνα : το « Κρυφό Σχολειό » ήταν το εργαστήρι στο οποίο χαλυβδώθηκε το εθνικό φρόνημα των Ελλήνων και βοήθησε τον απλό λαό να καταλάβει ότι για να βγει από τον εφιάλτη έπρεπε πρώτα απ’ όλα και πάνω απ’ όλα να πιστέψει στις δυνάμεις του και να παλέψει. Έπρεπε να αντισταθεί! Ο σπόρος των λόγων του Ρήγα είχε αρχίσει να βγάζει τους πρώτους του καρπούς!

Έτσι πολλοί γενναίοι Έλληνες, αληθινά παιδιά του Λεωνίδα, του Θεμιστοκλή, του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου από την πρώτη κιόλας μέρα ξεσηκώθηκαν ενάντια στον κατακτητή και αφού συγκρότησαν ένοπλες ομάδες, τον πολέμησαν σκληρά. Αυτοί, οι Κλέφτες και οι Αρματολοί, μαζί με τους Έλληνες στρατιωτικούς που δούλευαν ως μισθοφόροι σε ξένους στρατούς (με πιο λαμπρό παράδειγμα τον Κολοκοτρώνη) αποτέλεσαν τη μαγιά του ελληνικού επαναστατικού στρατού που σιγά σιγά γιγαντώθηκε και έγινε η φωτιά που έλιωσε τα τουρκικά δεσμά!

Ο αγώνας των Ελλήνων ενισχύθηκε από πάρα πολλούς ακόμα παράγοντες.

Οι Έλληνες του εξωτερικού, μαζί με αρκετούς ξένους αλλά αγνούς φιλέλληνες, οργάνωσαν και βοήθησαν οικονομικά, πολιτικά και στρατιωτικά την επανάσταση.

Η Φιλική Εταιρία, η πιο σημαντική επαναστατική οργάνωση της περιόδου, συνέβαλε τα μέγιστα στον Αγώνα όχι μόνο γιατί βρήκε χρήματα για να αγοραστούν όπλα και τρόφιμα αλλά γιατί βρήκε τον τρόπο να κάνει γνωστό τον αγώνα των Ελλήνων σε όλον τον κόσμο, να κάνει όλη την Ευρώπη να καταλάβει ότι ο αγώνας αυτός ήταν και δικός της. Και, πράγματι, ο αγώνας μας έγινε και αγώνας όλων των πολιτισμένων ανθρώπων, όλων των δημοκρατικών δυνάμεων της Γης!

Στις 22 Μαρτίου του 1821 η Καλαμάτα είναι η πρώτη μεγάλη ελληνική πόλη που απελευθερώνεται! Τις επόμενες μέρες πάρα πολλές περιοχές θα ξεσηκωθούν. Στις 25 Μαρτίου του 1821, όπως έχω ήδη πει, οι οπλαρχηγοί της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδας θα μαζευτούν στο μοναστήρι της Αγίας Λαύρας και θα ορκιστούν όλοι μαζί : Ελευθερία ή Θάνατος!

Σύντομα η λάβα της Επανάστασης θα παρασύρει όλους τους Έλληνες στο διάβα της! Όλοι μαζί, έμποροι και παραγιοί, φτωχοί και πλούσιοι, λαός και παπάδες, μορφωμένοι και αγράμματοι, μικροί και μεγάλοι θα δώσουν ό,τι έχουν και δεν έχουν για να κερδίσουν την Ελευθερία τους.

Ανάμεσα στους πολλούς υπάρχουν και αυτοί που ξεχωρίζουν! Ο Κολοκοτρώνης, ο Καραϊσκάκης, ο Οδυσσέας Ανδρούτσος, ο Νικηταράς, ο Κανάρης, ο Παπαφλέσσας, ο Μιαούλης, οι Μαυρομιχαλαίοι είναι μερικοί από αυτούς. Μαζί τους και πολλές γυναίκες. Ποιος είναι αυτός που όταν μιλάει για την Επανάσταση του 1821 δε φέρνει στο μυαλό του τη Μπουμπουλίνα και τη Μαντώ Μαυρογένους! Όλοι μαζί κατάφεραν να γράψουν χρυσές σελίδες στο βιβλίο της ελληνικής δόξας και η ζωή τους αποτελεί για όλους εμάς παράδειγμα προς μίμηση. Οι νίκες τους αλλά και η θυσία τους εξακολουθούν να εμπνέουν ακόμα και σήμερα τους Έλληνες.

Το νησί μας, η Εύβοια, γέννησε χιλιάδες ήρωες οι οποίοι έδωσαν τα πάντα στον αγώνα του έθνους! Πρώτοι μεταξύ ίσων ξεχώρισαν για τη δράση τους ο Νικόλαος Κριεζώτης, οι Μπαλαλαίοι, ο Βώκος, ο Αγγελής Γοβγιός, ο Δημήτριος Κώτσος, ο Νεόφυτος και άλλοι πολλοί!

Οι Τούρκοι, ευθύς αμέσως μετά την έκρηξη της Επανάστασης, έσπευσαν να μας υπενθυμίσουν την ταυτότητά τους! Το Σούλι, η Χίος, η Κρήτη, η Κάσος, τα Ψαρά, το Μεσολόγγι είναι λίγα μόνο από τα αιώνια μνημεία της τουρκικής κτηνωδίας! Οι Τούρκοι έδειξαν τέτοια βαρβαρότητα και απανθρωπιά που ανάγκασε ακόμα και τους πλέον αδιάφορους Ευρωπαίους να συμπαρασταθούν στο δίκαιο αγώνα μας!

Με όλες αυτές τις αγριότητες και της θηριωδίες θέλησαν να μας κάνουν να φοβηθούμε! Αλλά…. αυτό που κατάφεραν ήταν τελικά να κάνουν και τον τελευταίο Έλληνα να πιστέψει ότι ο δρόμος αυτός δεν έχει γυρισμό! Η επανάσταση αυτή θα ήταν η πλέον καθοριστική για το έθνος μας. Η νίκη μας μονόδρομος!

Μετά από πολλές μάχες τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα και με τη βοήθεια των ξένων συμμάχων μας τελικά, το 1832, οι Έλληνες κατάφεραν να αποκτήσουν αυτό που είχαν ως στόχο και όνειρο : κράτος ελεύθερο και ελληνικό!

Φυσικά στην αρχή ήταν πολύ μικρό γεωγραφικά. Μικρή πατρίδα στην αρχή, μα, για αρχή, μεγάλη!

Ωστοσο η πίστη στον αγώνα και στην ελευθερία όπλισε τον Ελληνισμό με δύναμη και με θάρρος και μετά από πολλούς αγώνες κατάφερε να απελευθερώσει το μεγαλύτερο μέρος του από τον ξένο δυνάστη.

Το μήνυμα της 25ης Μαρτίου είναι σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ! Μας υπενθυμίζει την υποχρέωσή μας ως  χριστιανοί να υπακούσουμε στις εντολές του Θεού μας και να ζήσουμε τη ζωή μας με έμπρακτη κι αληθινή αγάπη για τον πλησίον μας.

Συνάμα, μας καλεί να διατηρήσουμε στη μνήμη μας και στην καρδιά μας τους αγώνες, τις θυσίες, τους σκοπούς εκείνων των αγράμματων, φτωχών, μα περήφανων ανθρώπων, που τόλμησαν να τα βάλουν με τους δυνατούς και να νικήσουν! Να μην ξεχνάμε ότι οι Έλληνες κερδίσαμε τη λευτεριά μας και την ανεξαρτησία μας την εποχή που επτά στα δέκα σύγχρονα ευρωπαϊκά κράτη δεν υπήρχαν καν!

Μας καλεί να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να επαναστατήσουμε ενάντια στον κακό μας εαυτό! Να βελτιωθούμε και ως άτομα και ως πολίτες και να κάνουμε τη δική μας επανάσταση! Επανάσταση σε όλα τα επίπεδα. Επανάσταση ενάντια σε όλα όσα μας βασανίζουν και μας φοβίζουν.

Σήμερα γιορτάζει η Παναγιά μας, σήμερα γιορτάζει και η Ελλάδα μας. Ιερές μανάδες μας και οι δυο. Χρόνια μας πολλά!

 

ΖΗΤΩ Η 25η ΜΑΡΤΙΟΥ 1821

ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θεατρικό : "Οι καλύτερες ατάκες της χρονιάς"

  Για να κατεβάσετε σε μορφή WORD το θεατρικό πατήστε   εδώ . Θεατρικό Έργο   « ΟΙ  ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΑΤΑΚΕΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ »